Hat och kärlek.

Det är juldagen idag. Grattis på födelsedagen, Jesus.
Jag har gått runt i pyjamas hela dagen,
och då jag mått lite dåligt har jag haft mycket mys-tid i soffan.
Det har på något sätt ändå blivit en oerhört betydelsefull dag. Och jul.
Jag har haft mycket tid att tänka. Att reflektera.
Tid att stanna upp och inse vad julen verkligen handlar om,
och ända sedan första advent har en fras varit fast i mina tankar. 

 

Första advent var jag och fyra av mina fantastiska klasskompisar på adventsgudstjänst i Hjotensbergskyrkan i Nyköping, efter två veckors praktik där i församlingen. Kyrkan var ganska full och en av pastorerna, Lisbeth, höll en apell kring innebörden av advent. Om ljus, kärlek och omtanke. Hon pratade om flyktingskatastrofen i världen, om tiggare på våra gator, om människor vi ser, om människor vi kanske inte känner - men träffar varje dag. Om människor som inte har det lika bra som kanske du och jag har det. Hon pratade om rasism, om människor som går emot människor på grund av olika anledningar. Och hon uppmanade oss alla i församlingen att vara ett ljus för vår omgivning vart vi än är. Att sprida den kärlek vi har till ALLA runtomkring oss; om än det är en familjemedlem, tiggaren utanför konsum eller en nyanländ människa från något annat land. Och hon sa också en fras, som har följt mig varje dag sedan dess;

 

"Man besegrar inte ondskan med ondskans metoder."

 

Vi har ett ansvar för vår omgivning. Ett ansvar för vad vi säger och vad vi gör.
Om vår värld ska få fred och om vårt samhälle ska bli helt, måste vi inse att vi måste bemöta världens hat med KÄRLEK. Inte hat med hat. Då ger vi bara ondskans tistlar vatten och näring så att de växer sig ännu större. Sprid det ljus du har inom dig och ge all den kärlek du kan ge! Låt dig inte luras av människors hatiska ord eller handlingar, bemöt människor med kärlek! Oavsett ÅSIKTER, oavsett KÖN, oavsett HUDFÄRG - bemöt MÄNNISKAN. Även om du inte håller med om allt människor säger, gör, står för eller tycker - bemöt ALLA med KÄRLEK. Gör inte skillnad på NÅGON. Om någon hatar dig, hata inte tillbaka! Och det är jättejobbigt att inte göra det. Det här är ingen lätt uppgift. Att älska sina fiender - som bibeln uppmanar oss att göra, att inte 'ge igen' utan att förlåta och att älska - är JÄTTESVÅRT. Jag handlar alldeles för ofta efter impulser. Jag handlar alldeles för ofta efter det jag tycker eller känner. Och i vår egocentriska värld är det lätt att gå vilse i sig själv.

 

Men det handlar inte om MIG.
Det handlar inte om DIG.
Det handlar om KÄRLEKEN.
Det handlar om att ÄLSKA i en HATANDE VÄRLD.
Mitt liv handlar om JESUS,
och Han säger att vi ska ÄLSKA ALLA.
Det är ett av hans uppdrag till oss.
Vissa kommer INTE älska dig tillbaka.
Vissa KOMMER göra det.
Men det viktigaste är inte om du får något tillbaka, det viktigaste är inte vad du ”får ut” av det.
Det viktigaste är att vi inte försöker besegra ondskan med ondskans metoder.
Det viktigaste är att vi älskar. Att vi låter Guds kärlek till oss få tala genom våra liv och spridas vidare.
För kärleken, mina vänner, är vad julen handlar om.
Och det är också det som hela året ska handla om.
Så: gå ut på gator och torg, gå in i köpcentrum och in på flyktingboenden, gå in hos grannen och in på äldreboenden och sprid KÄRLEK. Älska dina medmänniskor. Älska dom som inte älskar dig, älska dina vänner och älska de du inte känner. Älska, älska, älska. Om vi alla hjälps åt kan vi förändra VÄRLDEN.

 

Låt oss gå ut och sprida lite kärlek. 
Kom igen, nu förändrar vi världen! 

 

 
RSS 2.0